Mączka rybna a zdrowie zwierząt hodowlanych

VIVIANE6276 / Pixabay

Każdy hodowca pragnie, aby jego osobniki były dorodne oraz w pełni zdrowe. Tylko wówczas może on osiągać duże zyski a jego hodowla jest dochodowa. Prawidłowe funkcjonowanie organizmów poszczególnych osobników potrafią zapewnić tylko i wyłącznie odpowiednio sprawdzone pasze. Mączka rybna to jeden z nielicznych produktów pochodzenia zwierzęcego, którym można karmić trzodę oraz drób. Jakie posiada właściwości?

Czym charakteryzuje się mączka rybna?

Mączkę rybną wykorzystuje się w żywieniu zwierząt hodowlanych od wielu lat, a od roku 2003, kiedy to zakazano w Polsce stosowania mączki mięsno – kostnej stała się ona jedną z nielicznych pasz pochodzenia zwierzęcego dopuszczonych do użytku.

Mączka powstaje w wyniku przerobu całych ryb – jednego gatunku lub kilku gatunków. Pośród wielu z nich można wymienić: łososia, makrelę, pstrąga, śledzia, szprota oraz flądry. Na rybną mączkę bardzo często przerabiane są odpady przetwórstwa rybnego takie jak: kręgosłupy, głowy, wnętrzności, łuski oraz płetwy. W procesie produkcji surowce te są poddawane działaniu wysokich temperatur, bowiem dzięki temu likwidowana jest woda. I co najważniejsze zabieg ten gwarantuje czystość mikrobiologiczną przetwarzanego produktu.

Rybna mączka – bogactwo białka i cennych witamin

Mączka z ryb to bardzo wartościowa karma, którą warto wdrożyć do diety wielu hodowanych osobników. Zawiera ona w swoim składzie od 45 do 75 procent białka. Dokładna zawartość procentowa jest zależna od wykorzystanego surowca oraz od technologii produkcji.
Decydując się na zakup warto sięgnąć po taki preparat, który posiada jak najwięcej białka.

Dużą zaletą rybnej maczki jest to, że zawarte w niej białko jest lekkostrawne oraz zawiera ważne aminokwasy egzogenne. Wśród NICH można wyróżnić:

  • treoninę
  • metioninę
  • lizynę
  • tryptofan

Ta cenna karma zawiera w swoim składzie tłuszcz, zatem posiada bardzo dużą wartość energii metabolicznej. Są w niej obecne cenne substancje odżywcze oraz związki mineralne tj. wapń, fosfor oraz magnez. Preparat ten jest także cennym źródłem witamin z grupy B oraz witaminy: A, D i E, które to są bardzo ważne dla prawidłowego rozwoju i funkcjonowania zwierząt.

Karmienie mączką rybną a dobre zdrowie zwierząt

Mączka z ryb to produkt o wielu zaletach. Posiada ona charakterystyczny zapach i smak, co w dużej mierze zachęca zwierzęta do jedzenia. Dobry apetyt sprawia, że osobniki szybko przybierają na masie oraz cieszą się dobrym zdrowiem.

Podawanie mączki rybnej trzodzie chlewnej sprawia, że jest ona mniej agresywna i nieskłonna do kanibalizmu, do czego bardzo często dochodzi podczas hodowli tych zwierząt na małych powierzchniach.

Każdy hodowca, który chce wdrożyć do diety świń mączkę rybną powinien pamiętać o tym, aby karmę tę odstawić około 2 – 3 tygodnie przed ubojem. W przeciwnym razie mięso może posiadać rybi zapach. Decydując się na podawanie maczki rybnej ptactwu trzeba również pamiętać o przestrzeganiu zalecanych dawek. W przeciwnym razie mięso będzie pachniało rybami.

Wdrożenie mączki rybnej do diety zwierząt czy ptactwa hodowlanego zawsze przynosi duże korzyści. Zwierzęta wówczas cieszą się dobrym zdrowiem i szybko rosną co w rezultacie przekłada się na osiąganie przez hodowców dużych zysków.