
Będąc w sklepach często widzimy etykiety mówiące „ekologiczna żywność„, ale nie każdy z nas wie co dokładnie oznacza ten termin. Czym właściwie jest jedzenie ekologiczne i jak je rozpoznać będąc w sklepie?
Ekologiczna żywność – co to takiego?
Produkty ekologiczne produkowane są bez użycia pestycydów, sztucznych nawozów, hormonów, konserwantów i sztucznych barwników. Co więcej, nie jest ona genetycznie modyfikowana. Wszystko to sprawia, że takie jedzenie jest w stu procentach naturalne i dobre dla naszego organizmu. Co prawda jest ono nieco droższe, niż zwykła żywność, ale zdecydowanie warto zapłacić więcej za lepszą jakość.
Jak rozpoznać żywność ekologiczną?
Przede wszystkim, powinniśmy szukać odpowiedniego certyfikatu z numerem oraz z nazwą firmy, która asystowała w sprawdzaniu jakości danego produktu. W ten sposób będziemy mogli mieć pewność, że kupujemy prawdziwą żywność ekologiczną, a nie coś, co po prostu ma chwytliwe hasła na opakowaniu. Ważne jest to, żeby pamiętać o tym, że jeśli mamy na opakowaniu napisane hasła takie jak „zdrowa żywność”, „naturalna żywność” czy „slow food”, nie musi to wcale oznaczać, że mamy do czynienia z posiłkiem ekologicznym.