Buon appetito!

keram / Pixabay

Kuchnia włoska jest jedną z najbardziej znanych i lubianych na świecie. Swoją popularność w znacznej mierze zawdzięcza oczywiście pizzy. Jednakże, czy przepis na pizzę rzeczywiście po raz pierwszy został użyty właśnie we Włoszech? Za chwilę poznasz odpowiedź na to pytanie, a także dowiesz się jakie sekrety skrywają najlepsze receptury na tą przekąskę.

Sięgając do źródeł…

Zagłębiając się w historię starożytnej Grecji, wiemy że ówcześni mieszkańcy południowej części Półwyspu Bałkańskiego żywili się właśnie m.in. cienkimi plackami, na które nakładali różne dodatki. Czy można to uznać za prototyp pizzy? To będzie zależało od subiektywnej oceny. Niezaprzeczalnym faktem jednak jest, że to we Włoszech po raz pierwszy użyto słowa “pizza” i w związku z tym, to państwo powszechnie jest uznawane za jej kolebkę. Początkowo żywiła się nią głównie biedna część społeczeństwa. Z czasem jednak przepis na pizzę zaczął królować na dworach i tak z biegiem czasu pizza zyskiwała coraz większą popularność, aż wreszcie trafiła na listę światowego dziedzictwa UNESCO.

Domowa czy z pizzerii?

Pragnąc skosztować tego włoskiego przysmaku, najłatwiejszym sposobem będzie wybranie się do pizzerii. Tam, wykształceni w tym kierunku ludzie, przygotują nam każdy rodzaj, jaki tylko sobie zażyczymy. Jednak nikt nie powiedział, że domowa pizza nie może wyjść równie dobra. Przygotowując pizzę w domu mamy wgląd na wszystkie składniki, z których zostanie przygotowana. Plusem jedzenia pizzy w pizzerii jest jej sposób wypiekania, gdyż w lokalu znajduje się specjalny piec, przeznaczony do jej wypieku. W domu, jeśli chcemy także upiec ją profesjonalnie, możemy zaopatrzyć się w kamień do pizzy.

Będąc w sklepie szukaj dobrej jakości składników

Sam przepis na pizzę na nic się nam nie przyda, jeśli nie zadbamy o kilka istotnych szczegółów. Po pierwsze składniki, które powinny być dobrej jakości i odpowiednio dobrane. Przyjrzyjmy się przykładowo mące. Do pizzy najlepiej sprawdza się mąka typu 00, ale równie dobra będzie ta typu 500. Kupując drożdże, należy zadbać, aby były one świeże i tuż przed użyciem miały temperaturę pokojową. Jeśli wyrabiając pizzę jest potrzeba użycia wody, nie powinna być to woda zimna. Najlepiej sprawdza się ta letnia. W składnikach do pizzy często widzimy oliwę z oliwek, jednak nie każdy na co dzień posiada ją w domu i do ciasta wlewamy zwykły olej. Otóż olej jest przystosowany do smażenia potraw. W innym wypadku, choćby przy robieniu pizzy, lepszym wyborem będzie oliwa z oliwek. Sprawdź rettman.com.pl

Poznaj tajemnice wyrabiania pizzy!

Istotnym błędem, często popełnianym przy wyrabianiu pizzy, jest dosypywanie mąki i znaczne przekroczenie jej ilości, niż wskazuje przepis. Skutkuje to późniejszą twardością ciasta. Jeśli chcesz wyrobić elastyczne ciasto, nie waż się dosypywać mąki “wedle uznania”. Przepis na pizzę zawiera ponadto sól i opcjonalnie cukier, które dodajemy w odpowiednim momencie wyrabiania ciasta. Samo przygotowanie zaczynamy od zrobienia zaczynu, a dopiero później dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto, które następnie potrzebuje czasu, aby wyrosnąć. Dodatki dobieramy wedle gustu. Bazę jednakże powinien stanowić sos pomidorowy. Pieczenie trwa od 10 do 20 minut zależnie od tego, czy pieczemy ją na kamieniu do pizzy, czy na blaszce.

Przygotowanie domowej pizzy wcale nie jest takie trudne jakby Ci się zdawało. Przede wszystkim należy uposażyć się w dobre chęci. Nie można też poddawać się przy niewielkich porażkach. Ćwiczenie czyni mistrza!